ROMÂNIA BIG BROTHER. Zeci de primării pun camere video pe bani europeni. Cum va fi supravegheat orașul Flămânzi

Publicat: 16/02/2013, 13:11
Actualizat: 29/04/2015, 23:14

44 de primării din România au instalat sau vor instala peste 1.500 de camere de supravegheat pentru care au accesat peste 71 milioane lei, adică 16 milioane de euro, bani europeni. În orașul Flămânzi au fost cumpărate 52 de camere, în Brăila 266, la Tecuci 51. Unul dintre edilii care s-au ocupat de un astfel de proiect a explicat pentru gândul că fără sistemele video primăriile nu ar fi putut beneficia de finațări europene mai consistente. Mai exact, pentru a beneficia de bani din Programul Operațional Regional primăriile trebuiau să aibă trei proiecte. Astfel că multe administrații au optat ca două proiecte să fie pe infrastructură, iar al treilea să fie cel pentru camerele video, care era și cel mai ușor de realizat.

„Inițial eu voiam altceva, dar proiectul ăsta e mai simplu de făcut”

Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea a publicat pe site-ul inforegio.ro lista contractelor finanțate din Programul Operațional Regional. O analiză a listei arată că 44 de primării au aplicat și au primit finanțare europeană pentru realizarea unor sisteme de supraveghere video. Potrivit fișelor de proiect consultate de gândul, în România vor funcționa peste 1.500 de camere video. O parte din contractele pentru sistemele big brother sunt încă în faza de implementare.

Printre localitățile care au primit finanțare europeană pentru sisteme de supraveghere video sunt și localitățile Dăbuleni sau Flămânzi. La Flămânzi au fost achiziționate 52 de camere de filmat și a fost creat un centru de supraveghere în cadrul poliției locale. Pentru sistemul de supraveghere de la Flămânzi primăria a accesat o finanțare europeană de 1 milion de lei.

Contractul de finanțare a fost semnat în 2011, iar proiectul a fost finalizat în octombrie 2012. Fostul primar al localității Constantin Pitorac, cel care a s-a ocupat de proiectul big brother-ului de la Flămânzi spune că practic a fost nevoie să cumpere sistemul. Fostul primar a explicat pentru gândul că sistemul video a fost inclus într-un proiect mai mare care avea trei componente: reabilitarea infrastructurii, un centru de afaceri și o componentă socială. „Practic, ca să luăm banii pentru infrastructură și centrul de afaceri a trebuit să cumpărăm și camerele video”, spune fostul primar.

Constantin Pitorac a mai explicat că proiectul pentru sistemul de supraveghere video a fost unul mai simplu de realizat. „Asta era componenta socială a proiectului mare, inițial eu voiam altceva, dar proiectul ăsta e mai simplu de făcut”, a menționat Pitorac

Explicația fostului primar se regăsește și în fișa proiectului pentru camere video de la Flămânzi. Astfel că orașul Flămânzi a aplicat pentru POR cu un proiect pentru reabilitarea drumurilor și podurilor din localitate în valoare de 15 milioane lei și realizarea unui centru de afaceri de 2 milioane lei. Al treilea proiect a fost cel social, adică sistemul de supraveghere video de 1 milion de lei. Fostul primar al municipiului Flămânzi a explicat că nu putea acceasa finanțarea de 17 milioane fără componenta socială, adică fără proiectul pentru sistemul video.

De altfel, și celelalte 44 de proiecte au avut același traseu. Primăriile au accesat fonduri europene pentru asfaltări, reabilitări de spitale, etc, la pachet cu sistemele de supraveghere video.

Ce primării au cumpărat sisteme de supravegere video

Brăila – 266 camere video – 2,8 milioane de lei. În noiembrie 2012, Primăria Brăila a pus în funcțiune un sistem video cu 266 camere video. Presa locală scrie că este cel mai mare din țară. Pentru acest sistem primăria a accesat o finanțare de europeană de 2,8 milioane lei, acoperind diferența până la 3,5 milioane de lei cât au costat în total cele 266 camere.

Vaslui 9 camere video – 1,4 milioane de lei. Primăria Vaslui a accesat un contract de 1,4 milioane lei pentru realizarea unui sistem video cu 9 camere de luat vederi. În motivare, autoritatea locală a scris că aceste camere vor reduce infracționalitatea care a crescut din cauza sărăciei: „Între grupurile etnice apare competiția pentru stăpânirea resurselor”

Băilești- sistem de supraveghere- 1 milion de lei. Primăria Băilești din Dolj a accesat o finanțare de peste un milion de lei pentru realizarea unui sistem de supraveghere video. Primaria susține ar ajuta la reducerea criminalității.

Medgedia – camere video plus centru de comandă – 1,5 milioane de lei. Primăria Medgedia a accesat un contract de 1,5 milioane lei fonduri eruopene pentru realizarea unui centru de supravghere video și pentru montarea de camere video în oraș.

Buzău – sistem de supraveghere plus centru de comandă – 2,2 milioane de lei. Primăria Buzău susține că de sistemul de supraveghere vor beneficia peste 20.000 de persoane și că principalul scop este scăderea criminalității.

Slatina- 21 camere video- 825.000 de lei. Primăria Slatina a implementat un proiect în valoare de 825.000 de lei prin care au fost cumpărate 21 de camere video. În descrierea proiectului se menționează că sistemul video va duce la reducerea furturilor.

Hunedoara – 26 de camere video- 2,9 milioane de lei. Primăria Hunedoara a obținut în 2010 o finanțare de 2,9 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem de supraveghere video. „Sistemul va permite asigurarea unei baze de date pentru analiza evenimentelor socio-umane si supravegherea directă a persoanelor suspecte pentru determinarea incipientă a fenomenelor contravenționale si infracționale”, se arată în descrierea proiectului.

Primăria Sector 2 – 48 de camere – 2,6 milioane de lei. În 2011 primăria Sector 2 a primit finanțare pentru achiziționarea a 48 de camere video. Sistemul video este utilizat de Poliția Comunitară a Sector 2.

Primăria Roman- 18 camere video- 310.000 de lei. „Pentru dreptul cetățenilor de a trăi în securitate și, ca o consecință, se impune realizarea unui proiect de prevenire a criminalității, pentru evitarea dezvoltării unei societăți terorizate”, se arată în descrierea proiectului. Primăria Roman a implementat în 2011 un proiect finanțat de UE prin care au fost cumpărate 18 camere video.

Lupeni – 25 de camere video – 596.000 de lei. În 2012, Primăria Lupeni a finalizat implementarea unui proiect de aproape 600.000 lei. „Din analiza făcută de Politția municipiului Lupeni, reise că infracțiunile stradale au cunoscut un trend ascendent în ultimii ani, numărul de persoane cercetate pentru comiterea de infracțiuni evoluând de la 338 în anul 2006, la 454 în 2007 și 386 în 2008”, se arată în motivarea proiectului

Lipova – 59 de camere video – 488.000 de lei. În municipiul Lipova din Arad a fost pus în funcțiune un sistem de monitorizare video cu 59 de camere video. Primăria a accesat o finanțare europeană de 488.000 de lei, iar în total sistemul a costat 700.000 de lei.

Orașul Pecica – 33 de camere video – 426.000 de lei. Primăria Pecica a realizat în 2012 un sistem video cu 33 de camere pentru care a accesat o finanțare europeană de 426.000 de lei. Primăria a explicat că aparatele de filmat sunt alimentate ecologic prin intermediul panourilor solare.

Municipiul Marghita – 36 de camere de supraveghere- 568.000 de lei. „Se constată o creștere sensibilă a violențelor stradale, îndeosebi în randul tinerilor”, se arată în motivarea proiectului. Primăria Marghita a accesat pentru cele 36 camere de supraveghere o finanțare europeană de 568.000 de lei.

Orașul Ianca – 120 camere video – 1,2 milioane de lei. „Acest proiect contribuie la regenerarea urbană și relansarea economică a orașului Ianca”, se menționează în fișa proiectului. Primăria Ianca va implementa în 2014 un proiect finanțat cu 1,2 milioane de lei din fonduri UE prin care vor fi montate 120 camere video.

Primăria Sector 3 – 27 de camere video – 1 milion de lei. La finalul anului trecut primăria Sector 3 a implementat un proiect de 1 milion de lei finanțat din bani europeni prin care au fost achiziționate 27 de camere video.

Costești – 16 camere video- 892.000 delei. Big Brother-ul de la Costești are 16 camere video care au fost amplasate în principalele zone din oraș, în zonele aglomerate, în intersecțiile principale, dar și în școli și grădinițe. Primăria a accesat o finanțare de 892.000 de lei.

Sinaia – sistem de supraveghere video- 1,3 milioane de lei. Primăria Sinaia va implementa în 2014 un proiect finanțat din bani europeni prin care va realiza un sistem big-brother. Primăria nu a decis câte camere va achiziționa, ci doar că va cheltui pe acest sitem 1,3 milioane de lei.

Primaria Sânnicolau Mare – dispecerat plus 35 de camere video- 1,5 milioane de lei. Primăria Sânnicolau Mare a accesat fonduri europene pentru a realiza un sistem de supraveghere, motivând investiția cu numărul mic de polițiști din localitate. Primăria a accesat 1,5 milioane de lei fonduri europene pentru sistemul big-brother din localitate.

Minicipiul Moreni – 18 camere video – 610.000 de lei. În mai 2013, primăria Moreni va finaliza un proiect pe fonduri UE constând în achiziționarea a 18 camere video în valoare de 610.000 de lei. „Prin achiziționarea de echipamente specifice și amenajarea unui centru de comandă se dorește scăderea ratei criminalității în Moreni în scopul asigurării obiectivelor, bunurilor și valorilor împotriva oricăror acțiuni ilicite”, se arată în descrierea proiectului.

Vișeu de Sus – 32 de camere de supraveghere- 778.000 de lei. În mai 2012, localitatea Vișeul de Sus a pus în funcțiune un sistem de supraveghere cu 32 de camere video. „Implementarea unui sistem de supraveghere video în orașul Vișeu de Sus este mai mult decât necesară având în vedere creșterea infracționalității din ultimii ani”, se menționează în prezentarea proiectului.

Baia Sprie – 54 de camere video – 1,8 milioane de lei. În 2011, primăria Baia Sprie a accesat un proiect de 1,8 milioane lei fonduri UE pentru realizarea unui sistem big brother. Anul acesta sistemul cu 54 de camere video urmează să fie pus în funcțiune.

Mioveni – 21 camere video – 2,1 milioane de lei. Pe 22 februarie Primăria Mioveni ar trebui să pună în funcțiune un sistem de supraveghere cu 21 de camere pentru care a accesat o finanțare europeană de 2,1 milioane lei.

Orașul Chitila – 25 de camere video- 2,7 milioane de lei. Primăria Chitila va pune în funcțiune 25 de camere video. Pentru acest proiect primăria a accesat o finanțare europeană de 2,7 milioane de lei. Primăria susține că obiectivul sistemului de supraveghere este să crească încrederea populației cu 20% în autoritățile publice.

Primăria Sector 6 – 30 camere video – 2,9 milioane de lei. Pentru supravegherea zonelor vulnerabile din cartierul Drumul Taberei au fost instalate 30 de camere video. Primăria a implementat în 2011 un proiect de 2,9 milioane de lei fonduri UE pentru realizarea sistemului de supraveghere.

Adjud – sistem video cu 15 camere de supraveghere- 3 milioane de lei. Primăria Adjud din Vrancea a accesat o finanțare europeană de 3 milioane de lei pentru realizarea unui sistem de supraveghere video.

Vezi aici lista completă cu primăriile care au sisteme de supraveghere video

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...